Archief

Hieronder vind je een overzicht van de studiedagen die we sinds 2013 hebben georganiseerd.

Van (anti)psychiatrie naar geestelijke gezondheidszorg...en de psychoanalyse? De actualiteit van Maud Mannoni

27/03/2024,

Geestelijke gezondheidszorg is actueel, althans wanneer men afgaat op de nieuwsberichten, waarin het met de regelmaat van de klok opduikt. Nochtans is ons werkveld allerminst nieuw, al kreeg het vroeger andere namen: de psychiatrie, het asiel, … Wat is de motor van dergelijke verschuivende benoemingen, en wat zijn het effect?…

Wat spreekt? Over de stem als funderende breuklijn tussen subject en Ander

28/02/2024,

De hallucinatie in de psychose, de stem van het geweten en de ‘plicht’ tot gehoorzaamheid, de stem van patiënt of burger en het recht op spreken, de muzikale betovering of de onweerstaanbare klank van een stem, de impact van stilte, het mutisme als symptoom of omgekeerd de klacht niet gehoord…

De kliniek van het eten en de psychoanalyse

06/12/2023,

Vanaf het prille mensenleven en vanaf de vroege psychoanalytische theorie is eten geseksualiseerd. Orale lust leunt aan bij de levensnoodzakelijke lichaamsfunctie van voedselopname. De mond is een erogene zone en Freud doopt het eerste object, de moederborst tot oraal object. De kliniek van het eten is een kliniek van het…

Encore, 50 years later...

19/04/2023,

In 1972-1973, Lacan gave his 20th seminar, for an audience steadily growing in number, causing, so it seems from listening to the audio-recordings, some fatigue and even, at times, some despair on his part. The effort made by Lacan is quite impressive – during this seminar he is paying his…

Klinisch werk, wat is dat eigenlijk?

22/03/2023,

  Update 15 maart: studiedag volzet. Deze studiedag is volzet, inschrijven is niet meer mogelijk.     De kliniek, wat is dat eigenlijk? Het is een vraag die ons op een onverwacht moment toewaaide, maar zeer pertinent is. We mogen ze dan ook niet zomaar van tafel vegen, wel integendeel: misschien nog meer…

Psychose bij kinderen

25/01/2023,

Wat leert ons de kliniek met betrekking tot het vraagstuk van de psychosen bij kinderen? Welke plaats kan dit concept krijgen binnen de hedendaagse kliniek? En welke repercussies heeft de differentiaaldiagnostiek autisme – psychose voor de behandeling van deze jonge subjecten? In oktober 1967 vond te Parijs, op initiatief van…

“UN MONDE D’INTRANQUILLES”

30/11/2022,

SYMPOSIUM FILM & PSYCH(O)ANALYSE Locatie: RITCS, A. Dansaertstraat 70, 1000 Bxl In hetzelfde jaar dat Freud en Breuer hun Studies over Hysterie publiceren, ervaart de wereld ook voor het eerst de verwondering en het spektakel van de cinématographe van de gebroeders Lumière. Psychoanalyse en film groeiden de voorbije eeuw uit tot invloedrijke velden tot ver…

Televisie: zeven uur met Jacques Lacan

27/04/2022,

“Je hoeft slechts mijn Televisie te bekijken: ik ben een clown. Neem er een voorbeeld aan en imiteer mij niet! Het sérieux dat me beroert, is de serie die jullie vormen” – aldus becommentarieert Lacan zijn eigen optreden. Het opzet van de televisie-uitzending was nochtans eenvoudig: de Franse analyticus beantwoordt…

Oliver Sacks - Een arts die de mens niet uit het oog verliest

23/03/2022,

De psychoanalyse is altijd de dialoog aangegaan met andere velden, niet in het minst met de geneeskunde – waaruit ze in zekere zin ook ontstaan is. Er zijn dus historische argumenten om blijvend tijd te maken voor een dialoog tussen beide domeinen, maar evengoed klinische en theoretische. De Britse arts…

Klinische beelden in de psychose

23/02/2022,

Sinds 3 februari is onze studiedag volzet.  Hoewel het inschrijvingsformulier nog online staat, wordt je inschrijving niet weerhouden.   Het psychotisch subject is aan het werk, altijd opnieuw, om een wereld te bouwen waarin het zich staande kan houden in de verhouding tot de ander. Het behoort tot de ethiek…

Over de ethiek van de psychoanalyse binnen & buiten de muren van het asiel.

25/03/2020,

  CORONA-UPDATE  Deze studiedag is geannuleerd wegens COVID-19. ‘Daar zit toch een vijs los’: het is een uitdrukking die wel eens opduikt wanneer iemand niet beantwoordt aan een veronderstelde sociale normaliteit. Waar men vroeger iemand wegstopte achter de muren van het asiel – veilig, maar voor wie? – is er…

Grensoverschrijdend gedrag in grensverleggende tijden. Forensisch werk binnen en buiten de kliniek?

29/01/2020,

Locatie: Geuzenhuis (Kantienberg 9, 9000 Gent) Onze tijd heeft iets met grenzen: de nood om ze te bewaken, de angst voor het overschrijden ervan, het besef van het verdwijnen van grenzen (en ongetwijfeld het installeren van andere), de uitdaging om grenzen te verleggen, … Terwijl dit op maatschappelijk vlak duidelijk…

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!