Angst

Woensdag 07 Maart, 2018
van 9u tot 17u

in samenwerking met het Gezelschap voor Psychoanalyse en Psychotherapie en het Museum Dr. Guislain
Museum Dr. Guislain
Jozef Guislainstraat 43, 9000 Gent

 

“Angst is het enige affect dat niet bedriegt” of “Angst is niet zonder object”, zo klinkt het in de woorden van Lacan. In de boutade resoneert zowel het feit dat de angst inherent is aan de menselijke conditie op zich als de waarschuwing dat ze misschien op een andere manier te begrijpen is dan we gemakshalve denken.

Het is in ieder geval een gegeven dat clinici niet uit de weg kunnen gaan: zij worden er in hun werk bij uitstek geconfronteerd met een heel gamma aan menselijke angsten: de fobie, de controledwang, de paniek, het racisme, agressie en paranoia, … Uiteraard stelt zich daarbij ook de vraag hoe ze zelf met de eigen angst omgaan. Bovendien kunnen deze vragen niet los gezien worden van onze ruimere maatschappij en leefwereld: de angst voor het vreemde of nieuwe, de groeiende tendens om elk risico uit te sluiten, de schrik voor de wispelturigheid van de natuur, de angstwekkende impulsiviteit van sommige wereldleiders, …

De hedendaagse mens dient er zijn weg in te zoeken: sommigen mikken op eigen subjectieve al dan niet symptomatische oplossingen, anderen stellen hun hoop op politici, nog anderen vinden in de kunst een referentiepunt om zich te verhouden tegenover het angstwekkende of richten zich tot een psy.

Redenen genoeg dus om aan dit thema een studiedag te wijden, met als oriënterende vraag: hoe kan de psychoanalyse het subject en zijn angst ontvangen?

Wim Galle

Sprekers
Rosa De Geest
Angst en seksualiteit - sexting bij jongeren
Seppe Jacobs
Angst voor de liefde
Joannes Kesenne
Is er een esthetica van de angst?
Alix Kuylen
De verdeelde angst tussen patiënt en therapeut
David Teetaert
Angst en de psychoanalyticus… Wat vangen we ermee aan?
Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat, Gent, België
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!