Oliver Sacks - Een arts die de mens niet uit het oog verliest

Woensdag 23 Maart, 2022

De psychoanalyse is altijd de dialoog aangegaan met andere velden, niet in het minst met de geneeskunde – waaruit ze in zekere zin ook ontstaan is. Er zijn dus historische argumenten om blijvend tijd te maken voor een dialoog tussen beide domeinen, maar evengoed klinische en theoretische. De Britse arts Oliver Sacks leek ons hiertoe een uitgelezen gesprekspartner.

Als medicus was hij immers zijn hele leven gefascineerd door de opmerkelijke neurologische of psychiatrische symptomen waar zijn patiënten aan leden. Zijn carrière leest als een ware ontdekkingstocht langs tot de verbeelding sprekende medische verschijnselen. Zijn engagement als dokter om patiënten te helpen was dan ook gekoppeld aan een wetenschappelijke onderzoekdrang – waarover hij bovendien op een meeslepende manier kon vertellen voor een ruimer publiek. De titels van zijn publicaties illustreren dat al: “De man die zijn vrouw voor een hoed hield”, “Een antropoloog op Mars”, “witty ticcy Ray”, … Zijn schrijven reveleert bovendien ook hoezeer hij een oog had voor de mens achter de patiënt: de manier waarop iemand omging met een symptoom, hoe dit al dan niet betekenis gaf aan het leven, … Een patiënt is voor hem nooit te reduceren tot een te behandelen object, wat maakt dat hij voorbij een eventuele pathologie (een neurologisch probleem, migraine, autisme, …) brengt tot de menselijke cultuur tout court (bijvoorbeeld met de muziek of de schilderkunst).

Het is dan ook duidelijk dat Oliver Sacks, eminent vertegenwoordiger van de geneeskunde, een bijzondere balans wist te houden tussen medische blik en bekommernis voor het particuliere van het mens-zijn op zich. Dat maakt hem meteen ook interessant voor analytici, als startpunt in hun dialoog met de geneeskunde. De verschillende sprekers op de studiedag namen daartoe één specifiek werk als ingangspoort, in de hoop op hun beurt de toehoorders op sleeptouw te nemen.

 

Sprekers
Kathleen Ghequiere
News from the border
Pat Jacops
Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn!
Jan-Jasper Persijn
Over hallucinaties: subject aan de wereld, werelden aan het subject
Huguette Raes
Migraine: een boemerang van objectloze agressie?
David Schrans
Zenuwen en de kunst van het motoronderhoud. Over het onderweg zijn van Oliver Sacks
Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat, Gent, België
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!