Klinisch werk, wat is dat eigenlijk?

Woensdag 22 Maart, 2023

 


Update 15 maart: studiedag volzet.
Deze studiedag is volzet, inschrijven is niet meer mogelijk.

 

 

De kliniek, wat is dat eigenlijk? Het is een vraag die ons op een onverwacht moment toewaaide, maar zeer pertinent is. We mogen ze dan ook niet zomaar van tafel vegen, wel integendeel: misschien nog meer dan ‘de psychiatrie’ of ‘de geestelijke gezondheidszorg’ is ‘de kliniek’ een notie die we moeten koesteren – met name door ze vanuit de psychoanalyse blijvend te ondervragen. Het is een concept dat onlosmakelijk verbonden is met deze van de logica van het subject, de ethiek die deze ondervraging schraagt en de concrete positie die we van daaruit innemen. Het vormt in die zin evenzeer een verzetsbeweging tegen alle tendensen die dit klinisch werk willen reduceren tot een louter praktische of bureaucratische kwestie van (al dan niet beschikbare) bedden, van wonen of werken, van netwerkoverleg,… Het behoedt ons ook voor een vorm van idealisering die haaks staat op het werk van alledag – dat eerder gekleurd wordt door een precair zoeken zonder zekerheden en het telkens opnieuw iets proberen uitvinden.

Dat is dan ook de inzet van deze studiedag: de vraag naar wat dit dan precies kan zijn, klinisch werk – binnen én buiten de zogenaamde muren van ‘het ziekenhuis’. Wat staat er werkelijk op het spel? In de voormiddag spitsen we de vraag omtrent het klinisch werk vooral toe op de kliniek van de crisis. Aanleiding daartoe is de publicatie in vertaling van Een divan op de psychiatrische spoeddienst (2023) – waarbij we uiteraard de tijd nemen om het boek zelf voor te stellen. Zowel de oorspronkelijke auteur (Bernard Delguste) als de vertalers brengen ook een eigen bijdrage. De namiddag maakt dan weer duidelijk dat de basisvraag van onze studiedag zich allerminst beperkt tot crisiswerk of het zogenaamde klassieke therapeutische werk, maar altijd opnieuw aan de orde is: in een context als beschut wonen, in een psychosociaal centrum, in het werk als ‘sociale dienst’, … De diverse sprekers getuigen elk op hun eigen terrein van een klinische finesse in deze.

 

Nieuwe tarieven

Jammer genoeg ontsnappen we er ook niet aan. Om de stijgende prijzen van het zaalverhuur op te vangen, zien we ons genoodzaakt onze prijs een tikkeltje op te drijven.

Deelnemen aan onze studiedagen kost vanaf nu 60 euro, leden van het GPP betalen 50 euro.

Voor studenten en mensen die een volledige inschrijving hebben bij het Vormingsinstituut, verandert er niets. Zij blijven respectievelijk 10 en 0 euro betalen. Ook de deelname aan de lunch blijft onveranderd (17 euro).

Door technische problemen kunnen we dit momenteel niet aanpassen op ons inschrijvingsformulier en in ons bevestigingsmailtje, gelieve er dus rekening mee te houden op het moment dat je overschrijft.

Sprekers
Wim Galle
Een discrete kliniek: een kwestie van inbedding?
Vincent Heirman
Het raamwerk van een urgentiepsychiatrie
Leen Van de Steene & Davinia Schoutteten
Kliniek en crisis
Bernard Delguste
La clinique comme mise à l’épreuve du soignant
Jan-Jasper Persijn
Plaats voor het evenement: klinische en filosofische overwegingen
Mieke Lanszweert
Sociaal werk, wat is dat eigenlijk
Anne Joos
Niet wijken voor de ontmoeting
Mart Verschueren
Ethiek en oriëntatie in de kliniek van de passage à l'acte
Glenn De Bel
Wat is wonen eigenlijk? Het ‘eenvoudig’ werken in / met tijd en ruimte
Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge, Weststraat 135, 9940 Evergem, België
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!