“UN MONDE D’INTRANQUILLES”

Woensdag 30 November, 2022
van 9u tot 17u45 / 22h45

SYMPOSIUM FILM & PSYCH(O)ANALYSE

Locatie: RITCS, A. Dansaertstraat 70, 1000 Bxl

In hetzelfde jaar dat Freud en Breuer hun Studies over Hysterie publiceren, ervaart de wereld ook voor het eerst de verwondering en het spektakel van de cinématographe van de gebroeders Lumière. Psychoanalyse en film groeiden de voorbije eeuw uit tot invloedrijke velden tot ver buiten hun eigen grenzen. Botsingen, dialogen en wederzijdse inspiratie blijven hun complexe relatie typeren en moedigen aan tot een niet-eindigende ketting van reflecties.

Aan dit tijdloze gesprek wil deze dag een singulier stukje toevoegen. Dit symposium kwam tot stand in de samenwerking tussen GPP’s Filmatelier, Idesça en het RITCS, en stelt de ontmoeting tussen de filmmaker en de psychoanalyticus centraal. We willen hen de ruimte bieden te dialogeren en al sprekend (en kijkend) de conversatie telkens nieuwe vormen en kleuren te geven.
De dialoog wordt verder gestoffeerd met theoretische en artistieke bijdragen rond film en psychoanalyse, gesprekken tussen filmmakers, academici en psychoanalytici, … en samen film kijken. Na de vertoningvan Un monde (2021) van Laura Wandel gaan we in gesprek met haar en ’s avonds is er de mogelijkheid om Les intranquilles (2021) en een gesprek met regisseur Joachim Lafosse bij te wonen.

Deze studiedag gaat door in RITCS, Brussel en is tweetalig (Ndl/Fr)

Het volledige programma vind je in de folder die je hieronder kan downloaden.

 

Het aantal plaatsen is beperkt. Je inschrijving is pas officieel na ontvangst van betaling en een definitief bevestigingsmailtje van ons.
Antoine Dansaertstraat 70, 1000 Brussel, België
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!